Välkommen till Sankt Ibbs GK – golfklubben mitt i Öresund! +46 (0) 418 72363 | golf@stibb.se
Demo

Klubbaftnar 2012

Tack alla som kommit och lyssnat och tack alla som hållit alla dessa intressanta föredrag!

Golfklubben har varje torsdag mellan den 7 juni – 30 augusti klockan 19.00 befolkats av personer som gjort sig mödan värd att ta sig till golfklubben i alla väder för att få något andligt till livs. För det lekamliga har Ida och hennes duktiga kompisar stått för i form av hembakta kakor, kaffe, öl och vin. Uppslutningen har varit mellan 20 och 50 personer per gång. En siffra som vi är mycket nöjda med!

Karl-Axel Cardell var den som både började och avslutade vår serie med sitt föredrag ”Vi i Universum”. Både oerhört spännande och intressant, samtidigt som det var skrämmande. När jag på senare på kvällen låg i min säng och funderade över vad vi hade fått lyssna till så insåg jag plötsligt att ”här ligger jag och svävar i rymden”, men det får man bara slå bort sa Karl-Axel nästa dag när jag berättade om mina tankar.

Klubbafton

Torsdagen därpå hölls regelafton där vår tränare Anders Olsson ritade och berättade om vad man får och inte får göra på en golfbana. Finns alltid något nytt att lära sig för både gamla och nya golfspelare.

Klubbafton

Den 21 juni startade vår läsecirkel. Böckerna var tänkta att ha anknytning till Hven på ett eller annat sätt, precis som föredragen. Den första boken vi läste var Gabriel Jönssons ”Ung mellan backar och böljor”. Här måste erkännas att deltagarantalet var mera sparsmakat. Vi var aldrig mer än högst fem personer (för det mesta bara tre!) men väldigt trevligt och med roliga samtal.

Gången därefter pratade Marcus Larsson om ”Grönland – tur och retur”. Vi fick höra hur det var att vara ung svensk läkare på Grönland under ett år med allt vad det innebar.

Mitt i sommaren kom Åke Jönsson och talade om sin nya bok ”Vägledning till Solskensolympiaden i Stockholm 1912”. Ett uppskattat föredrag som drog man ur huse på Hven. Det var all time high vad gäller våra klubbaftnar. Vi fick höra lite anekdoter om hur olympiaden kom till och om hur och varför den förlades till Stockholm. Extra intressant just i år som man firar 100 årsjubileum.

Efter Åke var det Inger Palmstiernas tur att kåsera om trädgård och växter. Med lite besvär på grund av det starka solskenet fick vi se vackra bilder, många från Ingers egen trädgård här på Hven. Vi fick lära oss vad som växer och vad som inte växer på vår ö.

Klubbafton

Sen var det återigen dags för läsecirkel. Vi nådde inte upp till förra gångens max antal fem utan vi var tre, men hade utomordentligt trevligt! Boken vi läste var en valfri bok av Alice Lyttkens. Boel Bengtsson hade skänkt några exemplar och någon hade rensat hyllan på Nämndemansgårdens bokloppis och jag själv hade letat på min mammas bokhylla. Vi var alla överens om att vi tyckte om böckerna. Till vår egen förvåning tror jag!

Gången därefter var det dags för Gunnel Becker att komma och tala om Alice Lyttkens och det gjorde hon med bravur. En stor skara hade kommit för att höra om författarinnan som bodde i många år på Hven. Gunnel hade gjort en ganska feministisk tolkning som var oerhört givande och gav oss alla en ny syn på en författarinna som inte längre är så populär. Gunnel Becker som bland annat är sekreterare i Selma Lagerlöf-sällskapet kom ända från Göteborg för att ge oss denna intressanta kväll.

Efter Gunnel var det Staffan Anderssons tur att prata om Josef Frank. Ett mycket stimulerande föredrag där vi som redan var bekanta med Josef Frank och Svenskt Tenn fick veta sådant som vi inte visste förut!

Lena Cedergren berättade om sitt konstnärskap torsdagen därpå. Vi fick inblickar i om hur man gjuter – själva processen – skulpturerna. Ett tungt arbete men som resulterar i smäckra skulpturer.

Med kort varsel sattes Tommy Liljas föredrag om ”Tycho Brahes död. De senaste rönen” in. Tommy hade varit närvarande vid tillfället och berättade livligt om olika teorier. Men inte minst intressant var den bit sten som han funnit i sin trädgård och som med all säkerhet suttit på Uraniborg när det begav sig.

Sen var det dags för sommarens sista läsecirkel. Vi läste ”Stjärneborg” av Alexandra Coelho. Mycket passande efter Tommys föredrag veckan innan. Återigen var vi en liten skara på tre, men som sagt trevligt!

Och så avslutades alltså klubbaftnarna som de började med Karl-Axels berättelser om Universum och hur små vi egentligen är!

S:t Ibbs Golfklubb
Marielundsvägen 48